fbpx
skip to Main Content

Belly in! Pilatesta Bournemouthissa!

Belly In! Pilatesta Bournemouthissa!

Hei! Toimin EKKOssa Pilateksen tuntiopettajana. Olen myös fysioterapiayrittäjä. Sain mahdollisuuden Erasmus+ -vaihtoon Englantiin maaliskuussa 2018. Kyseessä on EU:n rahoittama ohjelma, jonka hankerahoituksella EKKO tarjoaa henkilöstölleen koulutusmahdollisuuksia eurooppalaisen aikuiskoulutuksen parissa. Valitsin käyntikohteikseni Etelä-Englannissa sijaitsevan Bournemouthin Pilatesstudiot ja paikallisen The Collegen.

Ma 19.3. lensin keväiseen Lontooseen ja sieltä matkani jatkui bussilla Bournemouthiin. Tässä Dorsetin alueen rantakaupungissa on noin 465 000 asukasta. Kesäisin asukasmäärä lisääntyy upean, pitkän hiekkarannan ansiosta. Kaupungissa järjestettävät kielikurssit ja yliopisto houkuttelevat paljon opiskelijoita. Bournemouthin oma jalkapallojoukkue pelaa tänä talvena Englannin liigassa. Kaupungissa minua oli vastassa eloisa brittitunnelma.

Englantilaisen aamiaisen teen, papujen, veripaltun, paahtoleivän ja hillon jälkeen suuntasin The Shore Pilates -studioon. Omistaja Georgina Sayer otti minut lämpimästi vastaan ja kertoi yrityksestään. Georginan polku Pilateksen huippuopettajaksi on kulkenut Australian kautta. Hän on suorittanut Body Control Pilates –tutkinnon (BCP). Vuosien varrella Georginan koulutuksiin on hakeutunut myös lukuisia Pilates-opettajia jatkokoulutukseen.

 

 

 

 

 

 

Päivän kuluessa osallistuin tunneille ja tutustuin Reformer ja Cadillac –laitteisiin. Kyseessä oli liukuvat kelkat, joiden jousivastus kohdisti liikkeen juuri oikeaan kohtaan. Olipa monipuolista ja tehokasta Pilatesta! Parasta antia oli kuitenkin iltapäivän Back care –tunti. Tämä selkäongelmista potevien pienryhmä sai todella tarkkaa ja rauhallista opetusta. Tunnilla keskityttiin rangan asentoon ja syvien lihasten tukeen. Belly in! Georgina huusi ja korosti poikittaisen vatsalihaksen tukea kaikissa liikkeissä. Liikkeet jaettiin pieniin osiin ja koottiin lopuksi vaativaan perusliikkeeseen. Hengitys oli tärkeää…inhale ja exhale! Tunnin jälkeen ryhmäläiset olivat kiinnostuneita kuulemaan kauniista Suomesta, lumitilanteestamme, Venäjän läheisyydestä ja siitä, miksi olin tullut Englantiin. Then a nice cup of tee!

 

Seuraavana päivänä minulla oli tapaaminen The Collegen Nicky Ellisonin kanssa Landsdowne Campuksessa. Kampuksen upea, tornimainen vanha päärakennus on Bournemouthin tärkeimpiä maamerkkejä. Koulutuskeskus tarjoaa ylemmän asteen koulutusta noin 11 000 aikuisopiskelijalle. Keskustelimme aikuiskoulutuksesta ja kurssitarjonnasta. Aikuisopiskelijoiden pääasiallinen tarkoitus on saada parempi ammattitaito ja työpaikka. Ns. hobbykurssit ovat tavallisesti noin 6 viikon mittaisia ja niiden teemoina ovat mm. ruoka, leivonta ja liikunta. Bournemouthin yliopiston kanssa yhteistyössä järjestettävä tutkintotavoitteinen Personal trainer -koulutus vaikutti minusta kalliilta. Hersyvä Nicky otti puheeksi myös Brexitin ja sen vaikutuksen opiskelijavaihtoon. Ilokseni huomasin selviäväni kielitaidollani erinomaisesti. Suomen koululaitos sai Nickyltä kehuja! Tapaamisemme päätteeksi hän toivotti minut vielä lämpimästi tervetulleeksi kouluun opiskelemaan ja lähetti EKKOlle terveisiä.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kolmantena Erasmuspäivänä jouduin tulikokeeseen. Tapasin Laura Spinneyn, nuoren jooga-, tanssi- ja Pilates-opettajan, joka oli valmistunut kuuluisasta Labanin tanssikoulusta Lontoosta. Myöhemmin hän oli kouluttautunut Pilates-opettajaksi. Laura pitää tuntejaan YMCA:n (suom. NMKY) tiloissa lähiöalueella Wintonissa

 

Seurasin ensin joogaryhmän opetusta. Seuraavat tunnit olivat Power Pilatesta. Ryhmissä oli parikymmentä henkeä ja osallistujien keski-ikä oli noin 30 vuotta. Ryhmäläisistä osa oli miesurheilijoita. Klassiset liikkeet kuten osteri, leimaus, criss cross, ja double leg stretch sujuivat hyvin. Mutta sitten päästiin vaativiin vatsalihasosioihin ja teasereihin, jotka olivat aikamoista kidutusta. Toistoja tehtiin n. 20 kertaa! Ja jälleen tuttu käsky: Belly in! Mukana oli myös joogasta otettuja kevyempiä, venyttävämpiä osioita. Laura ohjasi suurta ryhmää vikkelästi myös manuaalisesti. Huh, olin elossa ja kokemuksesta onnellinen. Kerroin omista Pilates-tunneistani, kansalaisopistostamme ja ryhmistäni. Laura toivotti minut tervetulleeksi uudelleen. Suuntasin tämän jälkeen jäätelöbaariin mansikkalettujen ääreen. Olin ansainnut syntisen hyvän kaloripommin!

 

 

Tapaamiset onnistuivat yli odotusten. Matkaevääksi sain uusia tuulia ja oppia opettajan työhöni. Liikepankkiin ropisi bonuksia ja sain potkua jaksaa tehdä mitä parhainta kansanterveystyötä. Olemme opettajina niin erilaisia, mutta kaikkien tavoitteena on liikunnan ilo ja parempi elämä. Venyttelin uupuneita lihaksiani rannalla. Aurinko oli laskeutumassa. Merituuli ja aaltojen sirinä jäivät pysyvästi lihasmuistiini.
What a wonderful experience!

 

 

 

 

 

Tuula Penttilä

Pin It on Pinterest

Back To Top