fbpx
skip to Main Content

Digitaaliset osaamismerkit käyttöön EKKOssa – kieltenopiskelijat pääsevät halutessaan suorittamaan merkkejä syksyn kursseilla

Digitaaliset Osaamismerkit Käyttöön EKKOssa – Kieltenopiskelijat Pääsevät Halutessaan Suorittamaan Merkkejä Syksyn Kursseilla
Kielenosaaja-merkin on suunnitellut Sonja Sinisalo.

Etelä-Karjalan kansalaisopisto EKKOn opiskelijat voivat tästä syksystä alkaen suorittaa digitaalisia osaamismerkkejä joidenkin kielten kurssien yhteydessä. Aluksi käyttöön otetaan Kielenosaaja-merkki, jonka voi tänä lukuvuonna suorittaa muutamalla espanjan kurssilla sekä lisäksi Matkailuranskan ja Suomi 7 -kurssilla. Jatkossa merkkivalikoima laajenee.

Osaamismerkki on sähköinen todiste ja tunnustus hankitusta osaamisesta. Merkki sisältää kuvan ja kuvauksen myöntökriteereistä, ja sitä voi helposti jakaa sosiaalisessa mediassa tai liittää osaksi ansioluetteloa tai työhakemusta. EKKO kannustaa tekemään näkyväksi osaamista, jota opiskelijat saavuttavat omaehtoisessa kansalaisopisto-opiskelussa.

Kielenosaaja-merkit suoritetaan osana tavanomaista opiskelua. Merkki on osoitus kielitaidosta tietyllä taitotasolla, joten opettaja arvioi opiskelijan osaamisen näyttötehtävien avulla kurssin kuluessa. Arviointi perustuu kielitaidon eurooppalaisen viitekehyksen kuvauksiin kielitaidosta (taitotasot A1–C2). Merkkien tavoittelu ja hakeminen on tässä vaiheessa EKKOn opiskelijoille maksutonta ja täysin vapaaehtoista. Kunkin kurssin opettaja opastaa merkin suorittamisessa ja hakemisessa.

Osaamismerkkejä kokeillaan ja otetaan käyttöön EKKOn Yhdessä opittua -hankkeessa, jonka laajana tavoitteena on vahvistaa osaamisperusteisuutta kansalaisopiston toiminnassa. Hankkeessa tehdään yhteistyötä eri oppilaitosten kanssa. Kielenosaaja-merkki on alkujaan luotu Linnalan opiston (Savonlinna), Valkeakoski-opiston ja Sastamalan opiston yhteistyönä, ja useat muutkin kansalaisopistot ovat ottaneet tai ottamassa merkit käyttöön.

Hankkeen syksyn tavoitteena on kehittää osaamismerkkejä myös kuvataiteen kursseille. Merkkejä suunnitellaan yhdessä EKKOn kuvataideopettajien ja mahdollisten yhteistyöopistojen kanssa. Hankkeessa jatketaan myös paikallista koulutusyhteistyötä: tavoitteena on, että eri oppilaitosten opiskelijat voisivat hyödyntää entistä paremmin myös kansalaisopiston kurssitarjontaa. Nykyinen Yhdessä opittua -hanke jatkuu kuluvan vuoden loppuun, ja Opetushallitus on myöntänyt hankkeelle jatkorahoitusta kaudelle 2020–2021.

Lisätietoa:
hanketyöntekijä Kaisa Leinonen
kaisa.leinonen@ekko.fi
puh. 050 555 8770

Pin It on Pinterest

Back To Top