skip to Main Content

Digiterveiset EKKOsta!

EKKOssa käynnistyi tammikuussa 2019 digihanke, joka on osa OPM:n ja OPH:n yhteistä Digiaikakauden taidot –ohjelmaa. Ohjelman tarkoituksena on vahvistaa aikuisten perus- ja digitaitoja.

Hankkeen sisältöä suunniteltiin ahkerasti jo syksyllä, mutta varsinainen koulutustoiminta alkoi maaliskuussa kaikille avoimen ja maksuttoman digipisteen avaamisella opistotalolle. Digipisteen ideana oli tarjota apua ja neuvoja älylaitteiden käyttöön liittyvissä pulmissa ilman ajanvarausta. Neuvontapalvelun suosio yllätti meidät ekkolaiset, sillä digipisteessä kävi jokaisella kerralla noin kolmisenkymmentä osallistujaa.

Ilmoittautumislomake

Digipisteessä asioineiden pulmat koskivat yleisimmin laitehallintaa, sähköisten palveluiden ja sovellusten käyttöä sekä verkkoyhteyksien toimivuutta. EKKOn tietotekniikkakouluttaja Pasi Litmanen oli digipisteen pääopastaja, jonka apuna häärivät vaihtelevassa kokoonpanossa EKKOn rehtorit, minä, Samposta lainatut digitutorit ja kirjaston vertaisopastaja.  Haastetta opastajille tuottivat laitevalmistajien erilaiset käyttöjärjestelmät, mutta pienen alkukankeuden jälkeen alkoivat laitteet ja niiden ominaisuudet tulla jo tutuiksi. WhatsAppin käyttöä tuli opetettua digipisteessä useampaankin otteeseen. Googlen äänihaku, karttapalvelut ja Google Kääntäjä –sovellus olivat myös monen osallistujan mieleen.

Tältä keväältä EKKOn digipiste on jo lopettanut toimintansa. Opistotalon digipisteen toiminta jatkuu syksyllä viikoilla 37–48 perjantaisin klo 11.00-14.30. Toimintamallia muutetaan niin, että digipisteeseen otetaan käyttöön ennakkoilmoittautuminen tietotekniikkakouluttajalle. Opiston digipisteen lisäksi EKKO aloittaa syksyllä kiertävän digineuvonnan, jota järjestetään mm. Sammonlahden, Kourulan ja Mäntylän kaupunginosissa sekä Lappeenrannan reuna-alueilla Vainikkalassa, Simolassa ja Hanhijärvellä. Tarkemmat tiedot sekä opistotalon digipisteen että kiertävän opastuksen ajankohdista ja ilmoittautumisesta löytyvät elokuussa postitse jaettavasta opinto-ohjelmastamme. Lisäksi tiedot tulevat myös nettisivuillemme elokuun aikana.

Digi pintaan ja hymyä huuleen!

Avoimen digineuvonnan lisäksi EKKO on järjestänyt huhti-toukokuun aikana Lappeenrannan kaupunginkirjaston Heili-salissa teemallista Digi pintaan! -digikoulutusta keskiviikkoiltapäivisin. Koulutuksiin on ollut ennakkoilmoittautuminen, jotta tietotekniikkakouluttajamme on saanut alustavaa tietoa koulutukseen osallistuvista ja heidän tarpeistaan. Kevään aikana Pasi on käsitellyt koulutuksissa muun muassa kannettavan tietokoneen, tablettitietokoneen ja älypuhelimen peruskäyttöä sekä Internetin käyttöä ja tiedonhakua.

Digi Pintaan! -koulutus kirjastossa
Pasi opastaa älypuhelimen käytössä.

Digi pintaan! –koulutukset jatkuvat toukokuun loppuun asti. Kevään aikana ehdimme vielä käydä läpi kirjautumista vaativia sähköisiä palveluita, sähköpostin käyttöä sekä sosiaalisen median palveluita. Kirjaston koulutukset ovat olleet suosittuja ja ne ovat täyttyneet nopeasti. Digitutorin näkökulmasta on ollut mieltä lämmittävää huomata, kuinka rohkeasti osallistujat ovat lähteneet kokeilemaan laitteiden käyttöä ja aktiivisten osallistujien digitaidoissa on tapahtunut hurjasti kehitystä viikko viikolta.

Syksyllä teemallisia Digi pintaan! -koulutuksia järjestetään Lappeenrannan kaupunginkirjaston lisäksi myös Joutsenon, Taipalsaaren ja Luumäen kirjastoissa. Tarkemmat paikka- ja aikatiedot sekä ilmoittautumiskäytännöt tulevat EKKOn kauden 2019–2020 opinto-ohjelmaan sekä opiston nettisivulle ekko.fi.

Sähköisen asioinnin opastusta Kulttuuritila Nuijamiehessä

Digihankkeen puitteissa aloitimme myös yhteistyön Kulttuuritila Nuijamies ry:n ja Etelä-Karjalan yhdistykset ry:n kanssa järjestämällä Nuijamiehessä sähköisen asioinnin palvelujen esittelytilaisuuksia ja työpajoja. Ensimmäisellä kerralla tiistaina 7.5. palvelujaan esittelivät EKSOTE:n ja KELA:n edustajat. EKSOTE:n projektikoordinaattori Mira Vidén esitteli Hyvis-järjestelmän käyttöä ajanvarausten ja viestien lähettämisen osalta. Esityksen jälkeen osallistujilla oli tunnin ajan mahdollisuus tutustua Hyvis-palveluun EKKOn digitutoreiden opastamina. Mira jäi myös paikalle vastailemaan kysymyksiin EKSOTEn palveluista ja Hyviksen käytöstä. Jaanan pitämä KELA:n asiointipalveluiden esittely kiinnosti erityisesti maahanmuuttajataustaisia osallistujia, joiden kanssa harjoiteltiin lähinnä sähköisiin palveluihin kirjautumista. Lisäksi tutustuimme KELA:n hakemuksiin nettisivustolla.

Toisessa työpajassa 14.5. jatkoimme sähköisten palvelujen parissa tutustumalla Osuuspankin verkkoasiointiin OP.fi-sivustolla ja Verohallinnon OmaVero-palveluun. Osuuspankin edustajat kertoivat myös OP-Mobiili –palvelusta sekä Pivo-sovelluksesta, jota voi käyttää muun muassa lähimaksamiseen. Lisäksi palveluneuvojat avasivat sähköiseen tunnistautumiseen tulevaa uudistusta, joka muuttaa avainlukukoodeilla tehtävää kirjautumista verkkopankkiin. Verotoimiston palveluneuvojat esittelivät vero.fi -sivustoa, OmaVeroa sekä tarkemmin kotitalousvähennystä ja sen ilmoittamista OmaVeron kautta.

OP:n digitaaliset palvelut esittelyssä Kulttuuritila Nuijamiehessä 14.5.2019.

Sähköisen asioinnin työpajoissa esitellyt materiaalit löytyvät EKKOn avoimelta Peda.net-sivulta. Materiaalit voi ladata sieltä itselleen.  

Tarve digiopastukselle on suuri

Kevään aikana olen päässyt sukeltamaan uuteen maailmaan digitutorina. Digipisteen, kirjaston digikoulutusten ja työpajojen suosio on osoittanut digiopastuksen ja –koulutuksen suuren tarpeen. Osallistujat ovat olleet pääsääntöisesti ikäihmisiä, jotka tarvitsevat tukea digilaitteiden peruskäytössä ja laitehallinnassa.

Hankkeemme yhtenä tavoitteena on löytää alueeltamme vapaaehtoisia henkilöitä, jotka voisivat toimia vertaisopastajina tietotekniikkaan ja digitaalisiin palveluihin liittyvissä pulmissa sekä hankkeen aikana että sen päätyttyä. Mikäli haluaisit toimia digitutorina ja avustaa digipisteessämme ja/tai digikoulutuksissamme syksyllä 2019, ota rohkeasti yhteyttä EKKOon. Digitutorilta tai vertaisopastajalta ei odoteta ammattilaisen veroisia tietotekniikkataitoja, vaan laitteiden peruskäytön hallintaa, avointa mieltä, hieman kärsivällisyyttä ja humoristista asennetta.

Yhteyttä digiasioissa tai vertaisneuvontaa koskevissa kysymyksissä voi ottaa joko EKKOn tietotekniikkakouluttaja Pasi Litmaseen (p. 050 555 7271) tai koulutussuunnittelija Sanna Laukkariseen (p. 050 555 1676).

Mukavaa kevättä ja kesän odotusta kaikille!

Sanna Laukkarinen
Koulutussuunnittelija / Digitutor

Pin It on Pinterest

Back To Top