fbpx
skip to Main Content

Erityisen tärkeät kurssit!

Erityisen Tärkeät Kurssit!
Teatteriviikonloppu Joutsenossa. Kuva: Katja Paakki

Etelä-Karjalan kansalaisopistossa toimii useita erityisryhmille suunnattuja kursseja. Tavoitteena on tarjota harrastusmahdollisuuksia ja yhteisöllistä toimintaa matalalla kynnyksellä. Toimintaa on esimerkiksi afaatikoille, kehitysvammaisille ja eri tavoin toimintarajoitteisille henkilöille. Opetushallituksen myöntämien opintoseteliavustusten turvin kurssimaksut on voitu pitää edullisina.

Koronapandemia on kurittanut erityisryhmien kurssitoimintaa: EKKOn ryhmät olivat tauolla keväästä 2020 aina kevään 2021 loppuun. Onneksi tilanne koheni täksi syksyksi niin paljon, että monessa ryhmässä on päästy kokemaan iloisia jälleennäkemisen hetkiä! Toisaalta tauon jälkeen on ollut myös haastetta tavoittaa osaa entisistä ja uusista osallistujista takaisin yhteiseen toimintaan.

Tunnelmia koronatauon jälkeen

Imatralainen draamakasvattaja, opettaja ja teatterintekijä Katja Paakki ohjaa Joutsenon Rientolassa Erityisryhmien teatteriviikonloppuja. Katjalla on pitkä kokemus erityisryhmien ohjaajana.

– Etelä-Karjalan Kansalaisopistossa olen aloittanut opettajana vuonna 2011. Koronan aiheuttamaa katkosta lukuun ottamatta olen opettanut 10 vuoden ajan draamakasvatusta tukea tarvitseville eri painotuksin sekä kädentaitoja Joutsenossa, Katja kertoo.

Erityisryhmien teatteriviikonloppua tarjotaan tänä lukuvuonna sekä syksyllä että keväällä. Pandemian aiheuttaman tauon jälkeen on mukava palata vanhoihin rutiineihin.

– Suurin osa kurssilaisista on ollut mukana vuodesta 2011, ja meistä on tullut vuosien saatossa tiivis porukka. Puolentoista vuoden tauon jälkeen uskon, että jälleennäkeminen on tunteikas! Ei kuitenkaan mene pitkään, kun muistamme rutiinit ja saamme yhteisen harrastustoiminnan käyntiin.

Tärkeintä on positiivinen asenne

Kimpisen koululla kokoontuu maanantaisin kaksi Kehitysvammaisten opintopiiriä. Ryhmässä virkistäydytään yhdessä pelaamalla, askartelemalla ja keskustelemalla sekä perehdytään jokapäiväisessä elämässä tarvittaviin tietoihin ja taitoihin.

– Tärkeintä on, että kaikilla meillä on positiivinen asenne tullessa ja lähtiessä pois opintopiiristä. Siksi kaikkien yksilöllinen huomioiminen on tärkeää. Tottahan toki huumori ja nauru kuuluvat iltoihimme, opintopiirin opettaja Päivi Paajanen kertoo.

Opintopiirien syksy on lähtenyt myös tauon jälkeen mukavasti liikkeelle. Päivin mukaan opintopiirissä on päästy tekemään paljon kivoja juttuja ja loppuvuodellekin on suunnitelmat jo valmiina.

– Olemme tehneet kauppalistalehtiöitä, pitäneet levyraatia kurssilaisten toiveesta ja valmistaneet jokaiselle nimikkokäsikorun kirjainhelmistä. Kohta alkaa itsenäisyyspäivän ja joulun odotukset. Sitten riittää korttien askartelua ja itsenäisyyspäivään teemme lasipurkista tuikulle oman purkin. Onneksi on olemassa tuikkuja, jotka toimivat turvallisesti patterilla.

Erityisryhmien kursseja lukuvuonna 2021–2022

Aivoliiton Juttu-tupa tarjoaa vertaistukea ja ryhmätoimintaa afaattisille henkilöille. Afasialla tarkoitetaan erilaisia kielellisiä vaikeuksia, joita voi esiintyä aivovaurion seurauksena. Juttu-tuvissa harjoitetaan kommunikointia ja vuorovaikutustaitoja tutussa ryhmässä teemakeskusteluilla, pelaamalla sekä taiteen avulla. Välillä kahvitellaan. Aivoliitto tukee valtakunnallisesti Juttu-tupien toimintaa mm. perehdyttämällä ohjaajia tehtävään. Kevään Juttu-tupa käynnistyy 10.1. ja kokoontuu opistotalolla maanantaisin klo 9.30–12.15. Ryhmää ohjaa FM Kaija Torri. Lisätietoa kurssista: https://opistopalvelut.fi/ekko/course.php?l=fi&t=8668

Kehitysvammaisten opintopiiri

Opintopiirin kaksi ryhmää kokoontuu maanantaisin klo 16.30 ja klo 17.45 alkaen Kimpisen koululla. Lisätietoa kurssista https://opistopalvelut.fi/ekko/course.php?l=fi&t=7809

Erityisryhmien teatteriviikonloppu

Lue lisää Erityisryhmien teatteriviikonloppu -kurssista https://opistopalvelut.fi/ekko/course.php?l=fi&t=8528

Bändiryhmä Luumäellä on tarkoitettu erityisryhmille. Kurssilla opetellaan rytmiikkaa, yhtyesoittoa ja laulusolistien harjoittelua orkesterin kanssa. Heikki Hytti vetää bändin treenejä Luumäen toimintakeskuksessa Taavetissa keskiviikkoisin klo 14–15. Lue lisää Luumäen bändiryhmästä https://opistopalvelut.fi/ekko/course.php?l=fi&t=8875

Rytmi-Norpat on kehitysvammaisille tarkoitettu orkesteri, jossa musisoidaan yhdessä. Kurssilla tutustutaan perinteisiin ja uudempiin suomeksi laulettuihin kappaleisiin, joita soitetaan ja lauletaan yhdessä ja tehdään myös rytmisiä harjoituksia. Kurssia opettaa musiikkipedagogi Jenni Keränen. Vuodesta 2012 asti kokoontunut ryhmä ei valitettavasti tänä lukuvuonna päässyt käyntiin – ehkäpä bändiläiset eivät koronatauon jälkeen vielä löytäneet takaisin treeneihin.

Kädentaidot toimintarajoitteisille Palvelukoti Satakielessä. Ryhmässä kokeillaan erilaisia askartelutekniikoita Tiinalotta Särmölän ohjauksessa. Kurssi ei käynnistynyt vielä syksyllä, kevään osalta tiedotetaan EKKOn kurssisivuilla.

Pin It on Pinterest

Back To Top