fbpx
skip to Main Content

Esittelyssä EKKOn toimistoapulainen ja tuntiopettaja Jonna Aspela

Esittelyssä EKKOn Toimistoapulainen Ja Tuntiopettaja Jonna Aspela

Tämänkertaisen uutiskirjeen henkilöesittelyssä on EKKOn toimistoapulainen ja tuntiopettaja Jonna Aspela, joka on varsinainen kurssikonkari EKKOn kädentaitojen kursseilla. Elokuun puolivälistä alkaen Jonna on toiminut opiston toimistossa Pirkko Muukan apulaisena selvittämässä syksyn ilmoittautumisruuhkaa. Toimistotyö oli tullut Jonnalle tutuksi hänen aiemmalta työharjoittelujaksoltaan, mutta hän kertoi oppineensa paljon uutta jo viikon työskentelyn aikana.

Savesta kaikki alkoi 

Koru- ja kiviartesaaniksi Saimaan ammattiopistosta valmistunut Jonna bongattiin opiston tuntiopettajaksi hänen sijaistettuaan toista opettajaa pari vuotta takaperin. Sijaistuksen päätyttyä Jonna lähti Minna Melkon kannustuksesta suorittamaan hopeasavisertifikaattia Helsinkiin, minkä jälkeen hän alkoi opettaa opistossa koruntekoa hopeasavesta. Hopeasaven lisäksi Jonna on opettanut suosittua Aterimista aarteiksi –kurssia, jolla vanhat ruokailuvälineet löytävät uuden muodon esimerkiksi koruina tai koristeina. Tulevana lukuvuonna tarjonnassa on myös Jonnan Saippuakakkuja ja kylpypommeja –kurssi, jolla tehdään valmiista saippuamassasta saippuoita, kylpypommeja ja suihkujellyjä. Jonnan mukaan saippuanteko on innostavaa, sillä mahdollisuudet ovat käytännössä rajattomat. Saippuamassaa voi hajustaa oman mielensä mukaan sekä lisätä massaan kuorivia ainesosia, kuten kahvia tai kauraleseitä.

Opiston opiskelijana Jonna on varsinainen konkari, sillä hänelle ovat tulleet tutuksi niin savityöt, lasityöt, emalityöt kuin mosaiikkikin. Jonnan harrastushistoria EKKOssa alkoi savityökurssista vuosia sitten ja siitä lähtien Jonna on laajentanut harrastuspalettiaan muiden kädentaitojen puolelle. Jonna kertoo yhdistelevänsä mielellään tekniikoita toteuttaakseen oman visionsa töiden lopputuloksesta. Jonnan töissä voi olla elementtejä lasista, savesta ja emalista, jotka on koottu lopulta yhteen mosaiikkitekniikalla. Alkavana lukuvuonna Jonnaa kiinnostaisi kokeilla erityisesti märkäemalointia sekä jatkaa sekatekniikkakokeiluja Tiffany-lasin ja muiden materiaalien parissa.

Jonna kertoo ideoiden putkahtelevan mieleen ilman erityistä inspiraation etsintää. Idean saatuaan Jonna alkaa työstää materiaali luottaen siihen, että työ kertoo itse, millaiseksi haluaa muotoutua. Joskus työstä ei tule lainkaan odotetun kaltaista, mutta se voi olla silti hieno. Ideoita Jonna löytää Pinterest-sivustolta, joka on monien käsityöläisten, sisustajien ja askartelijoiden aarreaitta. Muotoilun ammattilaisen mukaan tällä hetkellä trendikästä kädentaitojen alalla ovat erilaiset makrameetyöt, joita Jonna haluaisi itsekin opetella tekemään. Toinen nouseva trendi on erilaisten limojen ja vaahtojen valmistus, joka on varsinkin perheen pikkuväen mieleen.

Yksin mutta ei yksinäisenä

Jonna kertoo harrastavansa kansalaisopiston kädentaitoryhmissä yksin. Poikkeuksen muodostaa savityökurssi, jolla Jonna käy yhdessä äitinsä ja sisarensa kanssa. Vaikka Jonna tulee ryhmiin yksin, ei hän koskaan tunne olevansa yksinäinen. Jonna kehuu kansalaisopiston harrasteryhmien monipuolisuutta ja hyvää henkeä, joka vallitsee kaikissa ryhmissä. Jonnan mielestä kursseille on helppo tulla yksin, vaikkei tuntisi ketään muuta opiskelijaa.

– Vaikka kurssille osallistuu erilaisia ja eri-ikäisiä ihmisiä, on tunneilla aina tosi mukavaa, Jonna täsmentää.

Jonna jatkaa opiston toimistossa kiireapulaisena aina opetuskauden käynnistymiseen asti. Syyslukukauden käynnistyttyä Jonnan voi tavata kädentaitojen kursseilla opiskelijana sekä tietysti omien opetusryhmiensä opettajana.

 

Pin It on Pinterest

Back To Top