fbpx
skip to Main Content

Hilhelmillä herkkuleipää – Tunnelmia EKKOn Vehnäleipää hapanjuurella -kurssilta

Hilhelmillä Herkkuleipää – Tunnelmia EKKOn Vehnäleipää Hapanjuurella -kurssilta

Olen aina tykännyt leipomisesta ja leivonkin kotonani lähes joka viikko. Vuosien varrella olen leiponut menestyksellisesti kaikkea mahdollista siemennäkkäristä Sacher-kakkuun. Leipää en kuite

Kuva: Sanna Laukkarinen

nkaan ollut ennen viime lauantain kurssia saanut onnistumaan. Pataleivän kyllä osasin tehdä, mutta en pidä sen valmistusta varsinaisena leipomisena.

Ennen Vehnäleipää hapanjuurella -kurssia en ollut koskaan osallistunut leipomiskurssille. Jännittynein mielin suuntasin lauantaiaamuna Lounasravintola Wanhaan Patruunaan Snellmaninkadulle. Paikalla oli 12 opiskelijan ryhmä eri-ikäisiä kotileipureita, joilla kaikilla oli vaihteleva leipomishistoria. Aloitimme kurssin esittäytymällä ja kertomalla vähän leipomistaustastamme. Oli hauskaa huomata, kuinka monta aivan aloittelevaa leipuria oli löytänyt tiensä kurssille tavoitteenaan oppia valmistamaan herkullista leipää kotikonstein.

Opettajan ja opiskelijoiden esittelyiden jälkeen kävimme läpi hapanjuurella leipomisen perusteita ja saloja. Opettajamme Susanna Laine antoi meidän kirjoittaa itse ohjeet kurssileipäreseptiin, jonka jälkeen hän antoi ohjeita reseptin muuntamiseen. Opiskelimme myös leipomisen teoriaa, kuten mittoja, mittasuhteita sekä eri jauhojen ja nesteen käyttäytymistä taikinassa.

Teoriaosuuden jälkeen seurasimme keittiössä, kuinka Susanna paistoi maistiaisleivän Hilhelmi-nimisellä hapanjuurellaan. Kertoessaan juurileivonnan historiasta hän valmisti samalla suklaakakkutaikinan juurta käyttäen. Kakun mentyä uuniin aloitimme omien hapanleipiemme valmistuksen sekoittamalla juurta, vettä ja jauhoja. Kun opettajan valmistama ja paistama leipä oli ehtinyt vähän jäähtyä ja suklaakakkukin oli parahiksi paistunut, pidimme yhteisen kahvihetken leipää ja kakkua maistellen.

Kahvihetken jälkeen palasimme keittiöön leipätaikinan työstöön. Susanna oli varannut meille tarvikepaketit, joihin kuuluvilla välineillä pääsimme leivänvalmistuksessa alkuun. Tässä vaiheessa halukkaat saivat myös ottaa itselleen kotiin viemiseksi ruisjuurta, mikäli halusi kokeilla kotona ruisleivän valmistusta. Ensin ruisjuuri tuli kuitenkin herätellä, sillä se ei ollut vielä tarpeeksi vahvaa leivottavaksi. Otin juurta mukaani ja ruokin sitä kotona kahdesti. Ilmeisesti ruisjuuri piti kovasti uudesta kodistaan, koska jo ensimmäisen yön aikana se kuohui ulos purkistaan!

Kurssin lopuksi muotoilimme juuritaikinamme leiviksi ja laitoimme ne uusiin kohotuskulhoihimme odottamaan seuraavan päivän paistoa. Hapanjuurella leipominen ei ole hätähousujen hommaa, vaan taikinan tulee antaa tekeytyä ja kohota, levätä ja nauttia olostaan. Täydellistä puuhaa siis raukeisiin viikonloppuihin! Seuraavana aamuna kotona paistamani leipä oli aivan ihanaa, joskaan ei vielä yltänyt Susannan taidonnäytteiden tasolle. Vanha sanonta pätee varmasti tähän leivänleivontaankin eli harjoitus tekee mestarin!

Seuraava Susannan Vehnäleipää hapanjuurella –kurssi (940101b) järjestetään EKKOssa lauantaina 16.2.2019.

Susannan blogia hapanjuurileivonnasta voi lukea osoitteessa: http://www.juurellaleivottu.fi/

Pin It on Pinterest

Back To Top