fbpx
skip to Main Content

Kipinä akvarellimaalaukseen ei sammu – Seija Sultan nauttii väreistä ja uuden oppimisesta

Kipinä Akvarellimaalaukseen Ei Sammu – Seija Sultan Nauttii Väreistä Ja Uuden Oppimisesta
Seija Sultan ja Inferno

Seijan Sultanin akvarellimaalaus Inferno sai vuoden alussa uuden kodin Skotlannissa. Maalaus syntyi syksyllä EKKOn akvarellimaalausryhmässä, jossa Seija opiskeli maalausta Tiinalotta Särmölän johdolla.

Maalaaminen on aina ollut lähellä Seijan sydäntä. Tällä hetkellä Seija toimii omaishoitajana ja säännölliset tapaamiset maalausryhmän kanssa ovat hänelle tärkeä viikoittainen henkireikä.

”Kipinä maalaamiseen on kytenyt koko ikäni”, Seija kertoo. ”Jo koulussa olin kiinnostunut väreistä ja maalaamisesta. Myös savityöt olivat mieluisia.” Elämä vei Seijan välillä ulkomaille ja maalaamisen aloittaminen jäi ajatuksella ”sitten kun olen eläkkeellä…”. Ensimmäiselle akvarellimaalauksen kesäkurssille Seija menikin heti eläkkeelle siirryttyään. EKKOn maalauskursseilla Seija on ollut aktiivisesti mukana jo useamman lukuvuoden.

 

Maalausoppia Seijalle on kertynyt myös Kiinasta. Ensimmäinen Kiinan-matka suuntautui oman pojan luo ja vierailun lomassa Seija osallistui maalauskurssille. Kahdelle seuraavalle matkalle Seija sai mukaansa kaksi lappeenrantalaista opettajaystävää, jotka myös halusivat paikan päällä perehtyä maalaukseen.  Opetuksen keskeisenä osana oli tutustuminen kiinalaiseen filosofiaan. Teepöydän äärellä keskityttiin ensin rentoutumiseen ja vasta vähitellen siirryttiin studioon. ”Maalaamaan ei kuitenkaan vielä ryhdytty, vaan opettaja johdatteli meidät katsomaan kirjoja. Kirjoista kopioimme vanhojen mestareiden töitä. Tavallisimmin työn alla olivat banbunlehdet ja krysanteemit. Myös kukkoja ja pikkutipuja kopioimme paljon. Paperille ei piirretty tai hahmoteltu esimerkiksi lyijykynällä mitään, vaan aihe visualisoitiin ja aloitettiin puhtaalle paperille ”, Seija kertoo kiinalaisista opetustavoista.

Kiinassa ollessaan Seija tutustui myös brush & ink -tussimaalaukseen, jossa mustavalkoisia töitä työstettiin yhdellä siveltimellä. Seijan mieltymys ketun ja vuohen karvasta tehtyihin siveltimiin perustuu hänen Kiinassa saamiinsa kokemuksiin. ”Hyvät siveltimet ovat laadukkaan akvarellipaperin ohella maalarin tärkeimmät tarvikkeet. Supermarkettien vesiväripaperit eivät kelpaa”, naurahtaa Seija.

Kiinalaiset siveltimet sopivat erinomaisesti mihin tahansa akvarellimaalaukseen.

Aloittaessaan maalausta Seija koki pienoisen shokin. Tarjolla oli runsaasti värejä ja niillä oli paljon hienoja nimiä. ”Pikku hiljaa, rohkeasti eri värejä kokeillen löysin omat suosikkini. 5-6 värillä ja niiden sekoituksella pärjääkin jo hienosti.” Mitä muuta maalari sitten tarvitsee? Seijan vastaus on yksinkertainen: ”On oltava kipinä maalaamiseen. Hyvät ohjeet ja tekemällä oppimisen halu vievät sitten eteenpäin.”

Seija kuvailee itseään nopeaksi ja intuitiiviseksi maalariksi. Töissään hän kuvaa usein vettä, taivasta ja auringonlaskua. Tällä hetkellä Seija maalaa mieluiten maisemia, mutta tulevaisuudessa hän haluaisi kokeilla myös muotokuvien tekemistä. Akvarellimaalauksessa Seijaa viehättää se, että värit sekoittuvat hitaasti märällä paperilla. Lisäksi akvarellimaalaukseen kuuluu jännittävää yllätyksellisyyttä. ”Väri leviää joskus mielenkiintoisesti itsestään. Haasteellista on myös osata katsoa tarkkaan, milloin pitää lopettaa. Onneksi kaiken voi aina pestä ja aloittaa alusta”, Seija lohduttaa.

Entä sitten taulu, jonka Seija halusi lähettää Skotlantiin?  Infernossa valtava salama syöksyy vuorille. Taivas on laaja.  Seija on käyttänyt työssä suosikkiväriään, indigon sinistä. Näkymä pohjautuu runoon, joka oli yksi EKKOn maalausryhmän Skotlannista saamista runoista. Stirling Council Adult Centerin opettaja Colleen Blyth oli kirjoittanut aikuisopiskelijoidensa kanssa runotekstejä, jotka kuvasivat maata, vettä, ilmaa ja tulta. EKKOn akvarellimaalarit valitsivat teksteistä suosikkinsa ja työstivät niiden innoittamina runoille kuvallisen ilmaisun. Työskentelyn tuloksena syntyi runokirja Elemental Inspirations, joka julkistettiin tammikuussa Stirlingissä. Julkistamistilaisuudessa oli mukana kolme EKKOn opettajaa. Tuija Näräsellä, Tiinalotta Särmölällä ja Maria Fominilla oli suuri ilo viedä Seijan lahjoittama teos paikan päälle. Inferno sai osakseen paljon huomiota ja lahjan saajat lähettivät lämpimät kiitokset Seijalle.

Seija Sultanin ja muiden EKKOn akvarellimaalareiden esittämiä runoja voit kuunnella videolla. Taltiointi on osa yhteistyöprojektiamme skotlantilaisten aikuisopiskelijoiden kanssa. Runokirjan kuvitukseen osallistuivat Tiinalotta Särmölän akvarelli- ja akryylimaalarit Lappeenrannasta sekä taiteen perusopetuksen nuoret Luumäeltä.

 

Elemental Inspirations –runokirjan julkistamistilaisuudesta lisää videolla (kohta 3:45-7:18). Stirling Story -video kertoo EKKOn opettajien Erasmus + -vierailusta Skotlannissa 10.–13.1.2018. 

 

 

 

Pin It on Pinterest

Back To Top