fbpx
skip to Main Content

Rakkaudesta ruok…eikun käsitöihin!

Rakkaudesta Ruok…eikun Käsitöihin!

Vähän kouhona (levottomana) eteläkarjalaisena innostun suunnattomasti uusista jutuista – mutta monesti mielenkiinto lopahtaakin yhtä nopeasti.

Kuitenkin, yhä muutama vuoden jälkeen sitä huomaa odottavansa sitä tiettyä päivää, jolloin pääsee kansalaisopiston savikurssille itseään toteuttamaan.

Aina ei tietenkään onnistu. Joskus sitä huomaa vain läpsytelleensä savea pari tuntia saamatta mitään aikaan, kun taas joskus huomaa kiskoneensa savesta esiin juuri jotain sellaista, miltä se oman pään sisällä piti näyttääkin.

Kuitenkin joka ainoa kerta, kotiin lähtiessä huomaan rentoutuneeni hyvässä seurassa. Ja joka ainoa kerta huomaan miettiväni jo, mitä seuraavalla kerralla tekisin. Ehkä lyhdyn kynttilälle tai kukkaruukun?

Toisaalta lapsi sanoi tarvitsevansa purkin kynilleen, ja mies mainitsi jotain piirakkavuokaan liittyvää…puhumattakaan joululahjoista! Nyt on tehtävä joululahjoja, keramiikkaa koko suvulle!

Tällä samalla mentaliteetilla aloitin tänä syksynä kaksi uutta kurssia, tuon savikurssin lisäksi. Tiistai-iltaisin on emalitöiden vuoro, ja keskiviikkona aamupäivällä suuntaan takaisin opistolle tekemään tiffany- ja sulatuslasitöitä.

Emalin lumoissa

Emalitiistaissa on itseni lisäksi toinen uusi kurssilainen ja täytyy sanoa, että vaikka muu ryhmä tuntuu tehneen tätä jo pidempään yhdessä, on meidät otettu hyvin mukaan. On neuvottu ja kerrottu vinkkejä jos jonkinmoisia.

Itse olen koruntekijä, kun taas suurin osa tuntuu tekevän tauluja, kylttejä ja niin, tällä hetkellä jo niitä joulukortteja.

Vaihtoehtoja työn tekemiselle on monia, jauhetta voi ripotella niin sanotusti vapaalla kädellä, käyttää apuna erilaisia sabluunoja tai kokeilla vaikkapa leimasimia.

Kaikkia työhön tarvittavia välineitä ─ kuparista emaleihin ─ saa opettajalta, joten alkuun riittää, kun vaan ilmestyy paikalle.

Toki nälkä kasvaa syödessä ja ainakin tällainen helposti innostuva huomaa selaavansa emalikuvastoa silmät kiiluen ─ ”Mie tahon tommosta limenvihreää, turkoosia ja oranssia. Ja uuu, pinkkiä! Ja keltaista! Jajaja!”

kalat_rajraj

…ja lasin pauloissa

Keskiviikon lasikurssilla loppuu aina aika kesken. Itsellä siis. Pitäisi oppia keskittymään yhteen asiaan kerrallaan eikä koittaa tehdä montaa asiaa samaan aikaan. Mutta kun on niin paljon ideoita ja lisää tulee koko ajan!

Ryhmä on iso, ja meitä on neljä uutta. Ensimmäisellä kerralla käytiin teoriaa lasinsulatuksesta läpi ja opettaja näytti erilaisia tehtyjä töitä. Sormet syyhysivät aloittamaan, mutta teoriatunti oli hyvä ja kattava. Ja varsin paikallaan.

Käytiin läpi myös työvälineistöä, ja otinkin hommakseni tilata meille uusille (neljä naista) lasiveitset ja muuta tarvittavaa. Saatiin näin jaettua postikulutkin kivasti.

Ryhmän ihmiset opettajaa myöten tuntuvat aivan ihanilta: apua saa varmasti, jos pyytää, ja saa välillä, vaikka ei tiennyt sitä tarvitsevansa. ;)

Aloittelin lasityöntekijän urani sulatustöistä, kun näin ajattelin pääseväni vähän tutuksi materiaalin työstön kanssa ennen tiffany-töiden tekemistä. Normaalista poiketen huomasin itsessäni häivähdyksen kärsivällisyydestä.

Tästä tulee aivan varmasti pitkäaikainen harrastus. Pahasti tosiaan näyttää, että entisestä kärsimättömästä tuuliviiri-minusta on kehittymässä opiston kurssien avulla pitkäjännitteinen suunnittelija, sinnikäs tekijä sekä tyyni toteuttaja.

”Miekö tämän sain aikaan?”

Nyt kun on muutama päivä kokeiltu uusia harrastuksia, niin en voi kuin suositella, jos kädentaidot vähääkään kiinnostaa.

Ja jos siusta tuntuu, että ”en kuitenkaan osaa” niin voin kertoa, että varmasti osaat. Epätoivo vaihtuu riemuksi ja ihmetykseksi ja ylpeydeksi, kun saa valmiin työn uunista ulos, että ”ohhoh, miekö tämän sain aikaan?”

Vinkkinä, että maanantai-illan lasityökurssilla näytti olevan vielä muutama vapaa paikka. Emalitöitä puolestaan pääsee helposti kokeilemaan joulukorttikurssilla ensi kuussa tai ”Tutustuminen emaliin”-lyhytkurssilla ensi vuoden maaliskuussa.

Nyt mie alan valmistautumaan savitöihin, nähää opistolla!

Jonna Aspela

Pin It on Pinterest

Back To Top