
Lappeenrannan pääkirjastossa ja Kulttuuritila Nuijamiehessä on esillä Sata suomalaista kielellistä elämäkertaa -valokuvanäyttely 2.– 28.9.2019. Näyttely on osa Sata suomalaista kielellistä elämäkertaa -tutkimushanketta. Hanke toimii Helsingin yliopistossa, ja sitä rahoittaa Koneen Säätiö.
Näyttelyn taustalla olevassa tutkimushankkeessa on kerätty haastatteluin eri puolilla Suomea asuvien ihmisten kielellisiä elämäkertoja. Haastateltavia on kaikilta itsenäisen Suomen vuosikymmeniltä, 6-vuotiaasta104-vuotiaaseen. Joukossa on eri puolilla Suomea ja eri maissa asuneita muuttaneita sekä samalla paikkakunnalla pysyneitä.. Haastateltavien äidinkielet ovat moninaisia: mukana on suomen ja ruotsin lisäksi myös esimerkiksi arabiaa, romania, saamea ja venäjää puhuvia. Haastattelut tehtiin vuosina 2017– 2018.
Näyttelyn kuvat on ottanut valokuvaaja Sakari Röyskö. Niiden ohella haastateltavia esitellään kielielämäkerroista tehtyjen tiivistelmien ja videokoosteen avulla. Valokuvattujen puhetta voi kuunnella hankkeen sivuilla.
Näyttelyn avajaiset pidetään Lappeenrannan pääkirjastossa 2.9. klo 18. Avajaisissa tutkijat esittelevät hanketta, ja Sakari Röyskö kertoo valokuvista.
Hankkeen luentosarja EKKOn yleisöluentoina
Valokuvanäyttelyyn liittyy EKKOn järjestämä luentosarja, joka pidetään kirjastossa seuraavasti:
to 19.9. klo 18.00–19.30 Tarinasali: Prof. Pirkko Nuolijärvi: Itäsuomalaisuus kielellisissä elämäkerroissa ja dos. Hanna Lappalainen: Millaisia käsityksiä suomalaisilla on kohteliaisuudesta?
to 26.9. klo 18.00 – 19.30 Heili-sali: FT Kaarina Mononen: Monikielisyys kielielämäkerroissa ja dos. Hanna Lappalainen: Yleistävä sä (ns. sä-passiivi) – ketkä sitä käyttävät?
Lappeenrannan kaupunginkirjasto, pääkirjasto, Valtakatu 47, avoinna ma–pe 10–20, la 10–15.
Kulttuuritila Nuijamies, Valtakatu 39 avoinna ke-la klo 14-20 (tapahtumista riippuen).