fbpx
skip to Main Content

Silta Siperiasta Leningradin kautta Suomeen on rakennettu – EKKOn venäjän opettajan Galina Punkkisen trilogia valmistui

Galina Punkkinen Marja-Liisa Nurkan kuvattavana. Kuva: Yvonne Okkola.

EKKOn Luumäen osaston venäjän kielen opettaja Galina Punkkinen on tehnyt pitkän matkan Tomskista Leningradin kautta Suomeen. Hänen mukanaan on moni luumäkeläinen päässyt Tomskiin, Pietariin ja Moskovaan venäjää opiskelemaan.

Galina on kirjoittanut omaelämänkerrallisen romaanin, joka kattaa kaksi ensimmäistä osaa Silta Siperiasta Suomeen -trilogiasta. Trilogian ensimmäinen osa Tomsk Sieluni kehto sijoittuu vuonna 1604 perustettuun Tomskin yliopistokaupunkiin, jossa Galina opiskeli. Toisessa osassa, Leningradini monet kasvot, on muistelmien lisäksi myös runoja ja muita kirjoituksia. Kolmannessa osassa, Siperian sieluni Suomessa, on Suomessa kirjoitettuja novelleja, runoja ja muita kirjoituksia. Kaikissa kirjoissa on runsaasti valokuvia Galinan elämän varrelta.

Galina kutsuu sinut lukumatkalle siperialaisen sielun seurassa Neuvostoliiton aikaisesta, ulkomaalaisilta suljetusta Tomskista Leningradin kautta Suomeen!

Galina Punkkinen: Sibirjatska esittäytyy

Olen Galina Punkkinen, os. Sirotina, Galina Anatoljevna, sibirjatska, siis siperialainen nainen, syntyisin Arkashovon lumisesta kylästä. Arkashovosta muutimme Tomskiin. Opiskelin Tomskissa saksan kielen Erikoiskoulussa nro 6, jossa opetus tapahtui saksan kielellä. Jatkoin opintojani Siperian ensimmäisen keisarillisen yliopiston, nykyisen Tomskin valtionyliopiston erikoisryhmässä 327, joka oli jatkoa Erikoiskoulu nro 6:lle. Oppiaineinani oli kasvatustiede, historia, historian metodologia, psykologia, kirjallisuus, saksa, ranska, englanti, latina, filosofia, etnografia, arkeologia ja logiikka. Opiskeluaikana ja myös valmistuttuani olin töissä saksan kielen opettajana Polyteknisessä instituutissa. Valmistuttuani Tomskin yliopistosta opetin kasvatustiedettä yliopistossa. Sen jälkeen lähdin vuonna 1972 Leningradin yliopiston aspirantuuriin.

Aspirantuurin aikana Leningradissa asuin kansainvälisessä asuntolassa, jossa naapureinani oli amerikkalaisia, saksalaisia, ranskalaisia, englantilaisia ja suomalaisia. Olin asuntolamme kulttuurineuvoston johdossa. Väiteltyäni kasvatustieteiden lisensiaatiksi, väitökseni aiheena korkeakoulun vieraiden kielten opettajien ammattitaito, työskentelin Leningradissa mm. yliopettajana Leningradin ammattiliittojen kulttuurikorkeakoulussa ja dosenttina Leningradin Valtionkonservatoriossa. Toimin myös saksan kielen tulkkina.

Kolmanneksi kotipaikakseni tuli kohtalon johdattamana Suomi 14.1.1987. Nykyään asun Taavetissa ja olen naimisissa Pekka Punkkisen kanssa. Olen työskennellyt Suomessa mm. Helsingin yliopistossa, Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa venäjän kielen lehtorina ja suunnittelijana. Toimin nykyään Etelä-Karjalan kansalaisopistossa venäjän kielen opettajana. Venäjän kurssieni puitteissa olen järjestänyt oppilailleni matkoja Tomskiin ja muualle Venäjälle.

Ensimmäiset runoni syntyivät kotikylässäni Arkashovossa. Lausuessani omia runojani vuonna 1977 Leningradin ja Kazakstanin kirjailijoiden ryhmässä Leningradin Kirjailijatalon johtaja A. Mintskovskij neuvoi minua kirjoittamaan proosaa. Suomessa olen kirjoittanut proosaa ja runoja suomeksi ja osallistunut kirjoituskilpailuihin. Novellini Salainen voima oli 20:n parhaan joukossa Kouvolan dekkarinovellikilpailussa vuonna 2000. Kirjoituksiani on julkaistu myös Luumäen lehdessä ja Etelä-Saimaassa. Olen Kirjoittajayhdistys Paltta ry:n jäsen ja olen kuulunut Luumäen kirjoittajapiiriin Kursiiviin sen perustamisesta, vuodesta 2000 lähtien. TOMSK – Sieluni kehto on syntynyt ahkeran kirjoitustyön tuloksena vuosina 2000–2004.

Kirjoittamisen ja kielten opiskelun lisäksi harrastan myös liikuntaa sekä valokuvausta, olen Luumäen Fotokerhon jäsen. Ihmiset ja ihmismieli ovat aina kiehtoneet minua.

Teksti ja kuvat: Galina Punkkinen

Galina Punkkinen opettaa EKKOn Luumäen osastolla venäjän kielen Venäjää nollasta puheeseen – ja Ex tempore ja valmistettu puhe -kursseilla.

Pin It on Pinterest

Back To Top