fbpx
skip to Main Content

Tuntiopettajat valokeilassa: Pirkko Laine luotsaa lukemisen alkuun

Tuntiopettajat Valokeilassa: Pirkko Laine Luotsaa Lukemisen Alkuun
Pirkolla on pallo hallussa poikkeusoloissakin.

Esittelemme haastattelusarjassamme tällä kertaa EKKOn luku- ja kirjoitustaidon opettaja Pirkko Laineen.

Kuka olet ja miten sinusta tuli EKKOn opettaja?

Olen Laineen Pirkko, alun perin Pohjois-Karjalan tyttölöitä. Tänne Etelä-Karjalaan muutin 20 vuotta sitten muutaman pääkaupunkiseudulla vietetyn vuoden jälkeen. Vuonna 2018 minulle tarjottiin luku- ja kirjoitustaidon opettajan työtä, kun kurssit siirtyivät vapaan sivistystyön vastuulle. Sitä ennen opetin pari vuotta vastaavia kursseja muualla. 

Mitä opetat EKKOssa?

Opetan suomen kieltä, tarkemmin sanottuna luku- ja kirjoitustaitoa aikuisille maahanmuuttajille.

Mitä sinulle kuuluu juuri nyt?

Oi, kiitos kysymästä, oikein hyvää! Hiihto- ja luistelukausi on parhaimmillaan ja ulkona on niin kaunistakin. Töissä kurssin alkutohinat alkavat olla takana ja ryhmä tuntuu jo tutulta.

Mikä on parasta opettamassasi aineessa/kurssissa?

Opiskelijat, vuorovaikutus ja työn sekä oppimisen tavoitteiden selkeys. Tavoitteena on oppia lukemaan ja kirjoittamaan, ei sen enempää eikä vähempää. Siinä samalla tutustutaan myös suomalaiseen yhteiskuntaan, tapoihin ja vähän historiaankin. Jokainen opiskelija on erilainen, mutta samassa veneessä ponnistellaan kohti maalia. Koen, että teen työtä, jolla on tarkoitus.

Kenelle opettamasi kurssi sopii?

Kurssi sopii luku- ja kirjoitustaidottomille aikuisille maahanmuuttajille tai niille, jotka tarvitsevat apua latinalaisen kirjaimiston oppimisessa.

Millaisia tulevaisuuden haaveita sinulla on?

Juuri nyt haaveilen kesästä ja lammaspaimenen hommista suomalaisessa luontokohteessa. Paimennuspaikka voisi olla vaikkapa Kolilla, joka on yksi rakkaista sielunmaisemistani.

Millainen olisi unelmatyöpäiväsi?

Unelmatyöpäivä alkaa kaikessa rauhassa kiireettömästi niin, että ehdin vaihtaa muutaman sanan työkavereiden kanssa. Päivä on täynnä oivalluksia ja onnistumisen iloa.

Yksi opiskelija oppii lukemaan sanoja, toinen kirjoittamaan lyhyen lauseen, kolmas kertoo saaneensa suomalaisen ystävän, neljäs sanoo hoitaneensa omia pankkiasioitaan suomeksi ja niin edelleen. Onneksi edellä luettelemiani asioita myös oikeasti tapahtuu, vaikka ei ehkä kaikkia samana päivänä.

Kerro jokin hauska tai yllättävä asia itsestäsi.

Hauskaa ainakin itsestäni on, että hyräilen ja laulan paljon, enimmäkseen kotona kuitenkin. Jos en muista jonkin laulun sanoja, niin keksin ne itse. Rallattelen välillä myös ihan omia lauluja.

Mitä uutta itse haluaisit opiskella tai oppia?

Opiskelen puhelinsovelluksella saksaa, sitä siis ainakin haluan oppia lisää. Haluaisin myös oppia leipomaan kuohkean ja täydellisen kääretorttupohjan, siis sellaisen, joka ei uunista otettua lässähdä tai rullatessa repeile. Uskon, että harjoitus tekee mestarin, joten eiköhän tuo torttuongelmakin jossain vaiheessa ratkea.

Työrintamalla seuraan, mitä muut s2-opettajat tekevät, ja kokeilen mielelläni uusia asioita omassa opetuksessani. Haluan myös oppia lisää selkokielestä ja aloitan siihen liittyvän koulutuksen helmikuussa.

Pin It on Pinterest

Back To Top