Neljä kevään villiyrttikurssilaista suoritti opintopisteitä Villiyrtit hyvinvoinnin tukena -kurssilta
Kuluneena lukuvuonna EKKOssa on voinut suorittaa opintopisteitä muutamilla kursseilla. Yksi niistä oli keväällä 2024 toteutunut Hyvinvointia villiyrteistä -kurssi, jolla opittiin tunnistamaan, poimimaan ja hyödyntämään lähiluonnon tavallisimpia villivihanneksia ja -yrttejä. Kurssia opetti keruutuoteneuvoja Noomi Levo, jolla on usean vuoden kokemus villiyrttikouluttajana.
– Villiyrttikurssille opintosuoritus sopii hyvin, sillä kurssilla on selkeitä sisältökokonaisuuksia ja oppimistaan voi näyttää esimerkiksi kasvien tunnistustestin avulla, Noomi kertoo.
Kurssilta pystyi suorittamaan yhden opintopisteen, joka tarkoittaa kansalaisopistossa noin 27 tuntia opiskelijan työtä.
Syötävien luonnonkasvien tunnistus hallussa
Päivi Ijäs on yksi neljästä kurssilaisesta, joka tarttui uuteen mahdollisuuteen saada opinnoista opintopisteitä. Päivi kertoo hieman jännittäneensä kurssin kasvintunnistustestiä. Hän on kuitenkin harrastanut villiyrttejä jo pitemmän aikaa, joten vuohenputken, peltokanankaalin, siankärsämön, mesiangervon, käenkaalin ja muiden yleisten kasvien tunnistaminen ei tehnyt hänelle tiukkaa.
– Eräs esiäideistäni tunnettiin kansanparantajana, joten kasvitieto kulkee ikään kuin verenperintöä suvussani, Päivi pohtii kiinnostustaan luonnonkasveihin.
Päivin mielestä opintopisteet kannustavat syventymään opiskeluun. Hän on itse aiemman asiakaspalvelutyönsä kautta käynyt lukuisissa erilaisissa koulutuksissa, mutta monista ei ole saanut mitään opintosuoritusta tai todistusta. Eri yhteyksissä hankitun osaamisen näkyväksi tekeminen onkin tärkeää, jos miettii vaikkapa uutta suuntaa työuralle tai suunnittelee opintoja.
– Villiyrtit ja luonnontuoteala kiinnostavat minua ja olen harkinnut niihin liittyviä koulutuksia. Kansalaisopiston kurssin opintosuoritus on hyvä osoitus perustietojen hallinnasta, Päivi summaa.
Mielen ja kehon hyvinvointia oppimassa
Ninaminda Laine on kiinnostunut villiyrttien käytöstä laajasti. Hän oli toukokuulla mukana myös Villiyrtit ruoanlaitossa -kurssilla, jossa poimittiin villivihanneksia ja -yrttejä ja valmistettiin niistä herkullinen viiden ruokalajin ateria.
– Monenlaiset henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin liittyvät asiat kiinnostavat minua ja olen niitä myös opiskellut. Halusin suorittaa opintopisteen tältä kurssilta, koska se on konkreettinen näyttö tämän aihealueen osaamisesta. Opintopisteet tuovat myös tavoitteellisuutta opiskeluun ja itseäni ne myös motivoivat uusien asioiden omaksumisessa, Ninaminda kertoo.
Opintopisteet tekevät opitun näkyväksi
EKKOssa voi myös jatkossa suorittaa halutessaan opintopisteitä eri kursseilta, kuten kielistä, sukututkimuksesta ja improvisaatiosta. Kurssikuvauksissa on kerrottu kunkin kurssin osaamistavoitteet ja kriteerit, joilla kurssin opettaja arvioi osaamista. Arviointi perustuu sekä tuntityöskentelyyn että erilaisiin tehtäviin tai muihin kirjallisiin tai muussa muodossa oleviin näyttöihin osaamisesta. Kurssit, joilta voi saada opintopisteitä ovat tavallisia kansalaisopiston kursseja, joille voi tuttuun tapaan osallistua myös ilman opintosuorituksia.
Opintopisteiden suorittaminen on opiskelijalle täysin vapaaehtoista ja maksutonta. Opintopistemerkintä siirretään opiskelijan luvalla valtakunnalliseen Oma Opintopolku -palveluun, jossa näkyvät eri oppilaitoksissa suoritetut opinnot. Opintopolusta voi myös jakaa haluamiaan suorituksia esimerkiksi työnhaun tai osaamisen tunnustamisen yhteydessä toisessa oppilaitoksessa.
Lue lisää opintosuorituksista EKKOssa sivuillamme.