skip to Main Content

Tekoälytutkimusta ja roskajuoksua kevään 2024 yleisöluennoilla

Tekoälytutkimusta Ja Roskajuoksua Kevään 2024 Yleisöluennoilla
Roskajuoksu on verkkoluennon aiheena 25.3.2024.

Kevään 2024 ohjelmassa on lähiluentoja ajankohtaisista ja ajattomista aiheista sekä verkkoluentosarja erityisesti kestävän tulevaisuuden teemoista. Lähiluennot pidetään tuttuun tapaan Lappeenrannan pääkirjaston Olli-monitoimisalissa. Luennot ovat kaikille avoimia ja maksuttomia eikä lähiluennoille tarvitse ilmoittautua.

Verkkoluennot ovat jatkoa syksyllä alkaneeseen kestävä tulevaisuus -luentosarjaan, joka on järjestetty yhteistyössä kuuden kansalaisopiston kesken. Luentoja järjestävät EKKOn lisäksi Etelä-Helsingin kansalaisopisto, Kalliolan kansalaisopisto, Ahjolan kansalaisopisto, Nurmijärven opisto sekä Vuolteen opisto. Etänä pidettäville luennoille ilmoittaudutaan EKKOn verkkokaupassa. Lämpimästi tervetuloa yleisöluennoille kuuntelemaan asiantuntijoita ja osallistumaan keskusteluun!

Kevään 2024 yleisöluennot:

To 22.2. klo 17.00–18.30 Näkevän tekoälyn sovellukset: miten ja mitä koneäly oppii digitaalisista kuvista?
Kuinka digitaalisten kuvien sisältöä voidaan ymmärtää tekoälyn avulla? Nykyinen näkevä tekoäly on oikeastaan koneälyä, jota opetetaan koneoppimisen menetelmillä sopivilla kuvajoukoilla. Opettaminen vaatii yleensä paljon kuvadataa ja lisäksi tiedon siitä, mitä näistä kuvista pitäisi nähdä. LUT-yliopiston tietojenkäsittelytekniikan professori Heikki Kälviäisen luennolla kuulemme, millaisia sovelluksia on kehitetty LUT-yliopiston Laskennallisen tekniikan Tietokonenäön ja hahmontunnistuksen CVPRL-tutkimusryhmässä esimerkiksi lääketieteeseen, ihmisten ja eläinten tunnistamiseen, luonnonsuojeluun, liikenneturvallisuuteen ja teollisuuteen.

To 14.3. klo 17.00–18.30. Suomen turvapaikkajärjestelmä. Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön aluevastaava (Lappeenranta) Juha Similä.
Oikeus hakea turvapaikkaa perustuu omaan lainsäädäntöömme sekä useisiin kansainvälisiin sopimuksiin ja säädöksiin, joita Suomi noudattaa. Turvapaikkkayksikön aluevastaava Juha Similä Maahanmuuttovirastosta kertoo, miten Suomen turvapaikkajärjestelmä toimii.

Ma 8.4. klo 17.00–18.30 Suomen kielet: romanikieli
Romanikieltä on puhuttu Suomen alueella noin 450 vuotta. Kieli elää romaniyhteisöissä, vaikka puhujien määrä onkin vähentynyt. Romanikielen opettaja ja Etelä-Karjalan romanit ry:n puheenjohtaja Sonja Nyman kertoo luennollaan kielestä, sen nykytilanteesta sekä romanikulttuurista. Luentosarjassa tutustutaan Suomen kielimaisemaan – kieli kerrallaan.

Verkkoluentoja keväällä 2024 – teemana kestävä tulevaisuus

Ti 30.1. klo 18.00–19.30 Sähköautoilu
Miten sähköauto toimii? Miten talvi ja pakkanen muuttavat käyttöä? Kuinka hyvin akku pitää käytössä? Riittävätkö sähkö ja akkumineraalit? Tunnin tiivis tietopaketti sähköautoilusta, jonka jälkeen mahdollisuus keskustelulle ja kysymyksille. Luennoitsijana Tuukka Heikkilä, joka on yksi Suomen johtavia sähköautoasiantuntijoita. Luento järjestetään hybriditilaisuutena Nurmijärven opistolla.

Ke 14.2. klo 18.00–19.00 Kestävä kaupunkikulttuuri; naapurustot ja yhteisöllisyys segregaation ja polarisaation ehkäisyssä
Mietityttääkö sinua alueellinen epätasa-arvo? Miten jotkut asuinalueet leimataan toisia paremmaksi ja leima on niin vahva, että se alkaa toteuttamaan itseään. Miten se näkyy ihmisten elämässä, tai miten se voi vaikuttaa ihmisten valintoihin. Mitä tarkoitetaan kaupunkikulttuurin termeillä integraatio ja segregaatio. Miten erilaisina asiat näyttävät riippuen siitä mistä ja kuka katsoo. Tule kuuntelemaan Helsingin yliopiston apulaisprofessori Venla Berneliusta, jolla on laaja tutkimuskokemus koulutus- ja hyvinvointieroista. Maksuton luento järjestetään hybriditilaisuutena Kalliolan kansalaisopistolla, Setlementtitalolla Helsingissä.

To 15.2. klo 18.00–19.00 Käsityöt, kestävyys ja hyvinvointi 
Niina Väänänen, yliopistonlehtori (KT), käsityönopettaja, tutkija, Itä-Suomen yliopisto
Miten käsityöt, kestävyys ja hyvinvointi linkittyvät toisiinsa? Kun kestävyyttä ja hyvinvointia tarkastellaan käsityön kautta, huomataan sen olevan laaja kokonaisuus, johon sisältyy monia näkökulmia. Kestävä käsityö avautuukin systeemisenä kokonaisuutena, jossa toimijuus, tuotteet ja käsityön aineettomat näkökulmat kietoutuvat yhteen. Luennon järjestää Ahjolan kansalaisopisto.

Ma 25.3. klo 18.00–19.30 Roskajuoksun edut ja vaikutukset: Pienin askelin kohti puhtaampaa ympäristöä
Roskajuoksu (tunnetaan myös nimellä plogging) yhdistää juoksemisen tai kävelyn roskien keräämiseen. Ideana on, että liikkuessaan ulkona henkilö kerää samalla ympäristöstä roskia ja roskaa, ja samalla vähentää ympäristön jätekuormaa ja lisätä viihtyisyyttä. Tämä toiminta on tullut suosituksi ympäri maailmaa ympäristötietoisuuden lisääntymisen myötä. Luennoitsija Kaisu Paulanto on harrastanut aktiivisesti roskajuoksua kuuden vuoden ajan. Hän on ammatiltaan neuropsykologi ja aktiivinen maratonien harrastaja. Nurmijärveläistä Paulantoa kiinnostaa erityisesti se, miten ihmisten ympäristöystävällistä käyttäytymistä voidaan tukea muuttuvassa maailmassa. Luennon järjestää Nurmijärven opisto.

Ti 23.4. 18.00–19.00 Tuukko nää kahaville? Moninaisuus ja yhteisöllisyyden voima
Moninaisuutta on kaikkialla. Oulussa sanotaan nää ja kahavit ja jossain muualla sanotaan jotenkin muuten. Silti me voimme juoda yhdessä kahvit ja kohdata toisemme. Eikös tärkeintä kuitenkin ole, että viestimme välittyy?  luennolla mietimme, kuinka tärkeää ihmiselle on kuulua johonkin ja tulla kohdatuksi sellaisena kuin on. Luennon pitää Vuolteen opiston monikulttuurisuustyön päällikkö Anna Ristolainen.

Lue lisää EKKOn kevään tapahtumista sivuillamme.

Back To Top