fbpx
skip to Main Content

EKKOssa vietetään Euroopan kielten päivää 26.9. – Teemapäivän kunniaksi kuulemme japanin opettajan ja opiskelijan mietteitä japanin kielen opiskelusta

Ayaka Suhonen

Etelä-Karjalan kansalaisopisto virittäytyy viettämään Euroopan kielten päivää keskiviikkona 26.9.2018. Kielten päivän kunniaksi opiston kieltenopettajat ovat laatineet minikielioppaita eri kielillä, jotka tarjoavat maistiaisia opistossa opetettavista kielistä. Tänä lukuvuonna opiston tarjonnassa on 14 kieltä, joiden joukosta löytyy perinteisten indoeurooppalaisten kielten lisäksi eksoottisia tulokkaita kuten japani ja kiina. Japanin kieli osoittautui niin suosituksi, että ryhmä saavutti maksimikokonsa jo hyvissä ajoin ennen lukuvuoden käynnistymistä.  Tapasimme kielten päivän merkeissä EKKOn japanin kielen opettaja Ayaka Suhosen kuullaksemme hänen ajatuksiaan japanin kielen suosiosta lappeenrantalaisten keskuudessa. Jututimme myös yhtä kurssin opiskelijaa Katarina Kälviäistä, joka ilmoittautui kurssille hetken mielijohteesta.

Japanin opettaja Ayaka muutti Suomeen vuonna 2014 tavattuaan lappeenrantalaisen miehensä Tokiossa. Ulkomailla asuminen oli Ayakalle tuttua jo ennen Lappeenrantaan tuloa, sillä hän oli ehtinyt opiskeluaikoinaan asua Kiinassa ja Australiassa. Ayaka opiskeli Japanissa japani vieraana kielenä –opettajaksi, minkä jälkeen hän työskenteli pitkään logistiikka-alalla japanilaisessa monikansallisessa yrityksessä sekä Tokiossa että Kiinassa Shanghaissa. Yrityksen työtehtävät veivät Ayakan vuoroin Japaniin ja vuoroin Kiinaan, mutta lopulta Tokiossa tapahtunut kohtaaminen suomalaisen miehen kanssa toi hänet Lappeenrantaan. Ayaka alkoi opiskella suomea kansalaisopistossa ja toivoi pääsevänsä jokin päivä opettamaan omaa äidinkieltään.

  • Lähetin ansioluetteloni kansalaisopistolle jo neljä vuotta sitten ja nyt vihdoin minulle tarjoutui mahdollisuus aloittaa japanin kielen opettaminen, Ayaka iloitsee.

Ayakaa ilahduttaa ja yllättää japanin kielen suuri suosio kaupungissamme. Tiedustellessaan opiskelijoiltaan heidän motiiveitaan japanin opiskeluun, opiskelijat olivat maininneet useimmin japanilaisen kulttuurin ja historian, ruokakulttuurin ja animen eli japanilaisen animaation. Monet opiskelijat haluavat oppia ennen kaikkea suullista kielitaitoa matkailutilanteissa käytettäväksi.

  • Olen käynyt pari kertaa Japanissa ja ajattelin, että olisi mukavaa puhua vähän japania, jos lähden sinne uudestaan. Olen myös kiinnostunut japanin kulttuurista yleensä ja tykkään myös japanilaisesta ruoasta, selvittää Katarina opiskelukipinäänsä.

Sekä japanin opettajaa että opiskelijaa riemastuttaa se, että opiskeluryhmä muodostuu eri-ikäisistä ja taustoiltaan erilaisista ihmisistä, mikä tekee opiskeluhetkistä mielenkiintoisia. Ryhmässä opiskelee monia, joiden äidinkieli on jokin muu kuin suomi, joten opetuksessa käytetään suomea ja englantia limittäin.

Kysyessäni japanin kielen erityispiirteistä Ayaka toteaa, että japanin kielessä suullinen taito ei tuota suuria vaikeuksia. Toisaalta japanin kirjoittaminen ja lukeminen vaativat enemmän harjoittelua kahden tavumerkkijärjestelmän eli hiraganan ja katakanan sekä kiinan kielestä peräisin olevien kanji-merkkien vuoksi. Näin ollen alkeiskurssilla keskitytään ennen kaikkea suullisen kielitaidon harjoitteluun. Japanin kurssi jatkuu EKKOssa marraskuun loppuun asti ja tammikuussa alkeiskurssi jatkaa siitä, mihin ennen joulutaukoa päästiin. Japanin kursseille sekä japanilaista ruokakulttuuria käsitteleville kursseille on toivottu jatkoa ensi lukuvuoden puolella.

  • Haluaisin mielelläni opettaa jatkokurssia tämän alkeiskurssin jälkeen, mutta katsotaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Japanilaista ruokakurssia en kuitenkaan voi opettaa, sillä en ole mikään keittiöihminen, Ayaka naurahtaa.

Lisätietoa: Sanna Laukkarinen, p. 050 555 1676, sanna.laukkarinen@ekko.fi

Pin It on Pinterest

Back To Top