skip to Main Content

Kasperi Hongisto hoivaa puita ja puhuu kompostoinnin puolesta

Kasperi Hongisto Hoivaa Puita Ja Puhuu Kompostoinnin Puolesta
Kasperi Hongisto on ollut perustamassa Yhteisöpuutarha Plantista Lappeenrannan Rakuunamäelle. Kuva: Lauri Tujula

Tutustutaan EKKOn uusiin ja vanhoihin opettajiin! Esittelyvuorossa on Kasperi Hongisto, joka opettaa EKKOssa puutarhanhoitoon liittyviä kursseja. Kasperi on 29-vuotias puutarhuri, tuleva arboristi ja kouluttautunut myös sähköasentajaksi. Hän on asunut aina Lappeenrannassa lukuun ottamatta pieniä seikkailuja maailmalla.

Kasperi Hongisto, mitä kesääsi kuuluu juuri nyt?

– Olen palaamassa arboristi- eli puunhoidon opintojen pariin. Kesä on mennyt kaupungilla arboristiharjoittelijana ja Yhteisöpuutarha Plantiksen toiminnan parissa. Vielä toivon saavani järjestettyä muutaman päivän, jotka voisi viettää sienestyksen ja marjastuksen parissa.

Kasperia kiinnostaa muidenkin luonnonantimien käyttö.
– Haluaisin opiskella lisää sadon ja villiyrttien säilönnästä ja hyödyntämisestä. Myös lajitunnistusta sienten, lintujen ja muiden luonnoneliöiden parissa olisi hyvä syventää.

Luonnonmukainen lähestymistapa puutarhakursseilla

Tänä lukuvuonna Kasperin kursseilla voi perehtyä kompostointiin, luonnonmukaisen pihan ja kasvimaan hoitoon sekä pihapuiden istutukseen ja hoitoon. Kenelle opettamasi kurssit sopivat?

– Kurssit soveltuvat ihmisille, jotka haluavat käytännön vinkkejä ja uusia näkökulmia oman pihan suunnitteluun ja hoitoon mahdollisimman luonnonläheisillä konsteilla. Kursseilla lähdetään perusteista liikkeelle ja keskustelut opiskelijoiden kanssa vievät aiheissa syvemmälle yksityiskohtiin. Uskon kurssien palvelevan niin aloittelevia kuin perehtyneempiäkin viherpeukaloita. Parasta kursseilla ovat juuri keskustelut ryhmän kanssa, sillä ne tuovat aina uutta näkökulmaa aiheeseen kuin aiheeseen.

Hongisto kiipeää puuhun myös unelmatyössään

Kasperin tulevaisuuden haaveet liittyvät puihin.
– Toivon pääseväni työskentelemään enemmän puidenhoidon parissa. Esimerkiksi kaupungin puuston säilyvyys ja asukkaiden tiedotus puiden merkityksestä ovat asioita, joita haluaisin edistää. Haluaisin nähdä myös kotitarveviljelyn palaavan vahvemmin asuinalueille ja toivon että opettamani kurssit edesauttaisivat tätä.

Kasperin unelmatyöpäivä olisi monipuolinen:
– Työpäivän aluksi olisi vaikka pihasuunnittelua. Sitten jonkin oikein hienon pihapuun hoitoleikkuu kiipeilemällä. Sitten voisin vielä päivänpäätteeksi luennoida yleisölle kaupunkipuista ja niiden merkityksestä.

Vastapainoksi pihatöille Kasperi kertoo työskentelevänsä ajoittain myös merillä:
– Teen keikkatöitä kansainvälisessä luonnonsuojeluorganisaatiossa nimeltä Sea Shepherd. Toimin heidän aluksillaan kokkina ja mekaanikkona. Organisaatio avustaa eri valtioita kalastuslakien valvonnassa.

Kompostointi on rahaa säästävä ekoteko!

Kotitarveviljely omalla pihalla tai parvekkeella kiinnostaa yhtä useampia ihmisiä. Mikä on erityisen ajankohtaista aiheen parissa juuri nyt?
– Lainsäädäntö vaatii nykyään biojätteen erillisen keräyksen talouksilla. Tämän voi toteuttaa joko kompostoimalla omat jätteensä tai lajittelemalla kunnalliseen keräykseen. Kompostoimalla saat muunnettua jätteet resurssiksi, jolla parantaa kasvimaan multavuutta ja samalla vähennät lannoituksen ja säkkimullan ostelun tarvetta! Tätä rahaa säästävää ekotekoa pääsee opiskelemaan kurssillanikin.

Lue lisää Kasperi Hongiston vetämistä kursseista:
Kompostointi tutuksi! 23.9.
Uusi! Luonnonmukainen piha ja kasvimaa 9.–23.3.
Uusi! Pihapuiden istutus ja hoito 6.–13.4.

Back To Top