skip to Main Content

Langanlyöntejä – nypläystöiden näyttely opistotalolla

Langanlyöntejä – Nypläystöiden Näyttely Opistotalolla

Tapio Porali saa nypläämällä aikaan pitsiä ja hyvinvointia

Tapio Poralin taidokkaita nypläystöitä on 28.8. alkaen esillä vitriininäyttelyssä EKKOn opistotalon (Pohjolankatu 27) ensimmäisen ja toisen kerroksen aulassa.

Lappeenrantalainen Porali on pitkän linjan nyplääjä, mutta näyttelyn työt ovat viime vuosien aikaansaannoksia. Esillä on pienikokoisia töitä: muun muassa liukuvärjätyllä langalla nyplättyjä matkamiehen ristejä, kirjanmerkkejä, eläinaiheisia töitä ja graafisia nuottiavaimia. Osan töistä Porali on nyplännyt häntä varten laadittujen uniikkien mallien mukaan.

Nyplääminen vie mennessään

Tapio Porali aloitti nypläysharrastuksen 1990-luvulla, kun näki sisarensa nypläävän.
– Menin oikopäätä kansalaisopiston nypläyskurssille ja jäin heti koukkuun – vai pitäisikö sanoa nypylään, Tapio Porali kertoo. Nypylä on nypläyksen työväline, yleensä puinen puikko, joilla lankoja siirretään eli tehdään erilaisia lyöntejä.

Porali muistelee, että ensin tekniikka tuntui haastavalta, kunnes eräänä yönä se selkiintyi hänen päässään yhdellä napsauksella. Hän päätti keskittyä nypläykseen täysin rinnoin, kunhan jää eläkkeelle. Taidot ja oma luovuus esimerkiksi värien valinnoissa on kehittynyt ajan myötä.

Käsityöharrastuksesta voimavaroja

Tapio Poralille nypläys on merkinnyt kehon ja mielen terveyden hoitamista, sillä siihen keskittyminen auttaa hälventämään ahdistusta ja aivotkin saavat askartelua. Hän tuntee saaneensa tärkeästä harrastuksesta voimia jopa vakavista sairauksista selviämiseen.
– Nypläys on samalla myös aika hullu harrastus, Porali myhäilee ynnäillessään, miten paljon työtunteja harrastukseen on kulunut.

Rauman pitsejä ja karjalaisia nyytinkejä

Nypläyksen historia ulottuu Euroopassa 1400-luvulle, josta tekniikka kulkeutui Ruotsin kautta myös Suomeen. Tunnettua nypläysvyöhykettä on Suomessa erityisesti Rauman seutu. Tapio Poralikin on ollut Raumalla nypläysmestarin opissa.

– Raumalla nyplää joka äijä, kun täällä Etelä-Karjalassa on ehkä yhteensä kolme nypläävää mieshenkilöä, Porali kuvailee nypläyksen maantieteellisiä eroavaisuuksia. Rauman pitsin lisäksi myös karjalainen nyytinki on kuuluisa pitsityyppi, jolla on koristeltu esimerkiksi esiliinoja ja liinavaatteita.

[Tietolähteenä käytetty fi.wikipedia.org -sivuston nypläys-artikkelia]

Nypläyskursseja EKKOssa (linkki vie sähköiseen kurssihakuun)

Back To Top