skip to Main Content

Loistopuisto lumoaa jälleen Lappeenrannan Keskuspuistossa

Loistopuisto Lumoaa Jälleen Lappeenrannan Keskuspuistossa
Loistopuiston UV-taideteoksia. Kuva: Tiinalotta Särmölä

Luumäen taiteen perusopetuksen ryhmien teoksia mukana UV-taidenäyttelyssä

Iloa ja valoa tuova Loistopuisto on jälleen rakennettu Lappeenrannan Keskuspuistoon eli Kirkkopuistoon. Puiston lumoa voi käydä ihastelemassa tammikuun 2024 alkupuolelle asti. Esillä on lasten tekemiä UV-valossa loistavia taideteoksia. Loistopuiston toteutuksesta vastaavat Lappeenrannan kuvataidekoulu, Etelä-Karjalan lastenkulttuurikeskus Metku, Etelä-Karjalan kansalaisopiston Luumäen taiteen perusopetus ja Lappeenrannan tapahtumapalvelut. Loistopuisto on pystytetty neljättä kertaa Lappeenrantaan.

Loistopuiston valoteosten tekemiseen on tänä vuonna osallistunut kaikkiaan yli kolmesataa lasta. Metkun UV-työpajoihin on osallistunut kuvataiteilija (AMK) Tiinalotta Särmölän ohjauksessa Etelä-Karjalan kansalaisopiston Luumäen taiteen perusopetuksen 1.–9.-luokkalaiset sekä Sammonlahden koulun Skinnarilan toimintayksikön 3.–6.-luokkalaiset oppilaat. Kuvataidekoulun ”Loistava kuvis” -teoskokonaisuuden tekemiseen ovat osallistuneet kuvataidekoulun opettajien ohjauksessa lähes kaikki kuvataidekoulun oppilaat.

Jumppamatot, tölkinkannet ja pensastuet uusiokäytössä

Metkun Loistopuiston teoksia on tänä vuonna tehty lumihiutaleiden inspiroimana, joista syntyi  ”Talven henkäys” -teoskokonaisuus. Lumihiutaleita ja -kiteitä on tehty käyttäen erilaisia kierrätysmateriaaleja. Koulujen ruokaloista on kierrätetty muun muassa rahkapurkkien kansia, joista oppilaat ovat tehneet lumikukkia. Luumäen taiteen perusopetuksen oppilaat ovat maalanneet vanhoille jumppapatjoille isoja, loistavia lumikiteitä. Esillä on myös aiemmilta vuosilta Luumäen taiteen perusopetuksen ja Lönnrotin koulun oppilaiden UV-teoksia, jotka on tuunattu uudenlaisiksi kokonaisuuksiksi, sekä myös Metku-Kissa. Särmölä on myös kierrättänyt vanhat pensastukirenkaat  ja punonut matonkudelangalla niistä neljä suurta lumihiutaletta.

Lappeenrannan kuvataidekoulun oppilaat ovat puolestaan tehneet katsojansa osallistavia UV-taideteoksia. ”Loistava kuvis” -teoskokonaisuudessa on naruista ja helmistä koostuva Valon virtaa -teos, iso UV-salko sekä kurkistusseinämä.

Taiteen kokemista ja tekemistä kaikille lapsille

Loistopuisto rakentuu osaksi Lapsen oikeuksien viikon ohjelmaa. METKAT-lastenkulttuuriviikon ohjelma muistuttaa taide- ja kulttuurisisältöisen toiminnan välttämättömyydestä lapsen kehitykselle ja lapsen kulttuuristen oikeuksien tasavertaisuudesta. Lapsen sosioekonominen tausta tai maantieteellinen sijainti ei saa vaikuttaa siihen, minkälaisia taiteen ja kulttuurin mahdollisuuksia hänelle tarjotaan.  Metkun tavoitteena on lisätä lasten ja nuorten tekemää taidetta kaikessa kaupunkisuunnittelussa. Loistopuisto antaa lapsille mahdollisuuden vaikuttaa omaan ympäristöönsä.

Kaupungin tapahtumapalvelut osallistuu Loistopuiston valaisuun ja teoskokonaisuuden pystyttämiseen yhdessä muiden toimijoiden kanssa. Yhteistyön voimalla saadaan loistoa pimeän keskelle. Tervetuloa tutustumaan Loistopuiston lumoon!

Teksti ja kuva:
Tiinalotta Särmölä, kuvataiteilija (AMK)
Metkun UV-taidetyöpajojen ohjaaja, Luumäen taiteenperusopetus

Back To Top