skip to Main Content

Luovaa tilaa löytämässä

Luovaa Tilaa Löytämässä
EKKOn teatteri -ryhmä harjoituksissa Hyppy!-festivaaleilla 2023.

Kansalaisopiston teatteri- ja improvisaatiokurssit ovat avoimia kaikille

Aikuisten teatteri- ja ilmaisutaidon harrastaminen näyttää tällä hetkellä kukoistavan Etelä-Karjalassa. Yksistään Etelä-Karjalan kansalaisopistossa EKKOssa on lukuvuonna 2023-2024 tarjolla jopa 11 erilaista teatteri- ja improvisaatiokurssia. Maria Fomin vetää EKKOssa uutta Opistoteatteria, joka on aikuisille suunnattu, matalan kynnyksen teatteriryhmä. Yleisö pääsee näkemään ryhmän esityksiä keväällä 2024.

– Kurssi pantiin pienen harkinnan jälkeen pystyyn, kun oli tullut runsaasti kyselyitä aikuisten omasta perustason teatteriryhmästä. Nyt kaivataan selvästi yhdessäoloa ja hyvää tekemistä, Fomin taustoittaa uuden ryhmän perustamista.

Maria Fomin on pitkän linjan teatterintekijä ja pedagogi, joka on ohjannut lukuisia teatteriryhmiä ja produktioita Etelä-Karjalassa 1990-luvulta lähtien.

– Teatteri on kuulunut perinteisesti kansalaisopiston toimintaan – EKKOssakin oli ennen oma näyttämö ja teatterikurssilaiset esiintyivät siellä, Maria kertoo.

Maria Fominin mielestä kansalaisopisto on Lappeenrannan seudulla kulttuuritoimijana suurehko, mutta jossain määrin piilossa oleva helmi. Talossa tehdään monenlaista taidetta musiikista kuvataiteeseen, luovasta kirjoittamisesta tanssiin ja teatteriin.
– Näyttelyjä ja erilaisia esityksiä voisi tulevaisuudessa viedä nykyistä useammin ulos opistotalolta vielä laajemman yleisön iloksi ja tietoisuuteen, Maria pohdiskelee.

Merkitystä ja hyvinvointia luova taideharrastus

Teatteriharrastuksen parissa voi leikkiä, kokea ja kokeilla asioita, joita ei voi normiarjessa tehdä. Maria Fominin mukaan teatterissa myös haastetaan itseä ja uskallusta – moni on voinut miettiä monta vuotta, rohkenisiko osallistua.
– Ihmiset ovat lapsena luovia, mutta taiteellisuus työnnetään usein aikuisena sivuun, Maria pohtii. – Siksi heittäytyminen taiteen pariin voi monille aikuisille tuntua ”kotiintulolta” lapsuudesta tuttuun luovaan tilaan.

Ihmiset kokevat taiteen ja teatterin monin tavoin merkityksellisiksi:
– Taiteen parissa rentoutuu, kun aika tuntuu katoavan. Samalla taide syventää kokemusta elämästä ja terävöittää havaintokykyä. Koska teatteri yhdistää kaikkia taiteita, se kehittää kokonaisvaltaista maailman kokemista ja varmasti myös muistia, Maria Fomin kuvailee taiteen hyvää tekeviä vaikutuksia.

Kuten kaikessa kansalaisopiston toiminnassa, yhteisö ja yhteisöllisyys ovat erittäin tärkeitä myös teatterikurssilla.
– Kun jatkuvasti työskennellään toisten kanssa, auki ja rehellisesti, luottamus ryhmän kanssa lujittuu, Fomin toteaa.

Tavoitteellista teatteria turvallisessa ilmapiirissä

Opistoteatterikurssin runkoon kuuluu alkulämmittelyä, ryhmissä tehtäviä harjoitteita sekä yksilöharjoitteina erilaisten tunnetilojen hahmottelua. Kurssilla opetellaan esittämään muille hyväksyvässä ilmapiirissä ja rakennetaan improvisaatioiden ja keskustelujen pohjalta yhteistä esitystä. Opettajana Maria Fomin tavoittelee ennen kaikkea sitä, että kaikilla olisi hyvä, turvallinen olo ja mahdollisuus keskittyä tekemiseen.

Kynnys osallistua opistoteatteriin on matala, eikä aiempaa teatterikokemusta tarvitse olla. Kuitenkin Fominin mukaan ryhmällä on konkreettinen yhteinen tavoite – valmistaa esitys lukuvuoden aikana. Ne kurssilaiset, jotka haluavat olla näyttämöllä, saavat esiintyä. Tavoitteena on tutustua teatteriesityksen syntyprosessiin ja huomata, kuinka paljon työtä vaatii 30–60 minuutin mittaisen esityksen tekeminen.

EKKOssa Maria on vetänyt myös tietyille ryhmille, kuten kehitysvammaisille tai senioreille suunnattuja teatteriryhmiä. Niissä harjoitteet ja esimerkiksi etenemisvauhti on suunniteltu niin, että ne palvelevat kyseisen ryhmän tarpeita ja tukevat hyvinvointia. Mieleenpainuvia hetkiä ovat olleet esimerkiksi esiintymiset kehitysvammaisten esittävän taiteen Hyppy!-festivaaleilla.

Onnistumisen tunteita teatteriryhmän kanssa Maria on kokenut esimerkiksi silloin, kun aluksi esiintymistä arkaillut ryhmä pyytääkin päästä esiintymään yleisölle. Palkitsevia ovat myös hyvä mieli tunnin lopussa tai kun nauretaan hysteerisesti yhdessä. Maria kehottaa toisinaan jännittyneitä opiskelijoita miettimään, mikä on pahinta, mitä voi tapahtua, jos tekee jotain hassua. Nolot sattumukset ovat usein kuitenkin myöhemmin niitä parhaita!

Maria Fomin

 • Lappeenrantalainen teatteriohjaaja ja -pedagogi
 • Aloitti teatteriharrastuksen 12-vuotiaana Lappeenrannan nuorisoteatterissa
 • Valmistunut Teatterikorkeakoulusta näyttelijäksi
 • Opiskellut Varsovassa fyysistä teatteria ja ohjaamista
 • Ohjannut teatteri- ja ilmaisutaidon ryhmiä Etelä-Karjalassa ja mm. Savonlinnassa kansalaisopistolla, kouluissa, päiväkodeissa, lukioteatterissa, senioriteatterissa, sekä lukuisissa yksittäisissä taideprojekteissa.
 • Opettaa lukuvuonna 2023–2024 EKKOssa Opistoteatteri-kurssilla sekä EKKOn teatteri -ryhmää.

Teatteri- ja ilmaisutaidon kursseja EKKOssa

 • Improvisaatiokurssi
 • Improvisaation jatkokurssi
 • Uusi! Opistoteatteri
 • EKKOn teatteri
 • Erityisryhmien teatteriviikonloppu, Joutseno
 • Uusi! Ideasta esitykseksi – lyhytkurssi
 • Opettajat: Maria Fomin, Sami Kettunen ja Katja Paakki.
Back To Top