Petri Luotio aloitti aikoinaan työt työsuojelupiirissä meri- ja satama-alan piiritarkastajana. Vanhempi kollega siellä oli toiminut laivurikurssien opettajana ja ehdotti Petrille kurssien vetämistä. Hän päätti kokeilla, ja heti alusta asti homma tuntui omalta. Etelä-Karjalan kansalaisopistolla Petri Luotio onkin opettanut laivurikursseja jo 20 vuotta.
Luotio on nykyään ammattiopettajana Kotkan-Haminan seudun koulutuskuntayhtymä Ekamin merenkulussa ja vastaa perämiesten kouluttamisesta.
– Kansalaisopiston laivurikurssit johdattivat minut lopulta uuteen työhön. Pedagoginen osaaminen ainakin on kehittynyt näiden vuosien aikana, hän pohtii omaa kehittymistään opettajana.
Petri Luotio, kotkalainen merikapteeni, on toiminut merellisissä ammateissa jo yli 40 vuotta.
– Olen seilannut isoilla laivoilla maailman meriä, mutta pidän itseäni rantojen miehenä. Rannikko- ja saaristomerenkulku ollut aina lähellä sydäntäni, Luotio paljastaa.
Tärkeintä oppia navigoimaan turvallisesti vesillä
Petri Luotion kursseilla käy opiskelijoita kaikista ihmisryhmistä, niin naisia kuin miehiäkin. Nuorimmat ovat juuri 18 täyttäneitä ja vanhimmat jo useita vuosia eläkkeellä olleita. Osalla on veneilykokemusta paljon, osalla ei juurikaan. Kursseilla käy myös sellaisia, jotka eivät aiokaan veneillä – heillä motiivina on yleissivistys.
– Tärkeintä sisältöä kursseillani on turvallinen navigointi vesillä, että osaa lukea karttaa ja määrittää oman aluksen sijainnin. Hyvät veneilytavat ovat myös isossa osassa, Luotio puntaroi opettamiaan aiheita.
Kansalaisopiston toiminta on kuluneen 20 vuoden aikana ehtinyt muuttua ja kehittyä. Petri Luotio aloitti Lappeenrannan Työväenopistossa ja vuoden jälkeen kaksi opistoa sulautui yhteen nykyiseksi Etelä-Karjalan kansalaisopistoksi. Rehtoritkin ovat ehtineet vaihtua useamman kerran.
– Opiston toiminta on muuttunut henkilöstöhallinnollisesti enemmän ammattimaisempaan suuntaan. Myös korona toi uuden ulottuvuuden, kun aloitettiin etäopetukset Teamsin tai Zoomin kautta, Luotio muistelee.
Kurssit seuraavat tiiviisti alan kehitystä
Veneily suomalaisten harrastuksena on Petri Luotion havaintojen mukaan jossain määrin muuttunut vuosikymmenten kuluessa.
– Veneiden koko on kasvanut. Myös materiaali muuttunut, ja puuveneet ovatkin kadonneet lähes kokonaan, Luoti toteaa.
Tulevaisuuteen konkariopettaja suuntaa luottavaisena, sillä laivurikursseilla on ollut vakaa kysyntä ja ne seuraavat tiiviisti alan kehitystä ja lainsäädäntöjen muutoksia.
– Jatkan mielelläni laivurikurssien opettajana niin kauan, kun nautin työstä.